Föreläsningar

Föreläsningar

Jag har god erfarenhet av att föreläsa inför stora grupper.

Flera flyghaverier tyder på att viljan att passa in i sitt arbetslag och att vara sin chef till lags är viktigare än vår vilja att överleva. Föreläsningen tar ca 70-90 minuter. Tiden går att anpassa i intervallet ovan beroende på hur mycket ni vill ha den knuten till er verksamhet.

Kundreferenser

Tack Johan för föreläsningen du gav oss inom den offentliga primärvården!

CRM är applicerbart för alla som arbetar i team där säkerheten står i fokus. Det betyder att metoden är intressant och mycket relevant även för hälso-och sjukvården.

Du fångande publikens intresse under hela föreläsningen och gav många målande egna exempel. Det märktes att du var kunnig och ditt engagemang för metoden smittad av sig.

Att du visste vad du talade om märktes tydlig och tillsammans med din naturliga och ibland humoristiska framtoning fick du alla deltagare förstå att CRM berör oss alla.

Maria Frisk Tiston
Verksamhetschef Region Västmanland

Ett exempel från sjukvården

En dag kom det ett litet barn som klämt sitt finger i en bildörr. Barnet kom i famnen hos en förälder. Bägge var såklart ledsna och förtvivlade. Min arbetsuppgift var att lugna dem båda samt förbereda / plocka fram material som behövs för att läkaren ska kunna göra en snabb åtgärd. Jag dukar bland annat fram bedövning, tråd, nål samt allt annat som skall göras enligt våra rutiner.

Läkaren som är en erfaren inom sitt yrke, men ej jobbat på våran akutmottagning tidigare går tillsammans med mig in till lilla barnet och föräldern.

Läkaren beslutar för att sy och jag ser att läkaren tänker lägga bedövningen i fingertoppen runt nageln som ska sys fast. Jag aldrig sett någon annan läkare göra så och tänker ”nej vad händer”. Det här kommer bli smärtsamt för barnet. Jag försöker tänka till hur jag ska hindra läkaren från, vad jag tycker är ett misstag. Jag säger till läkaren att jag vill samtala utanför rummet för att barnet och föräldern inte ska tappa förtroendet för läkaren samt skapa mer oro inför ingreppet.

Läkaren svarar lugnt kan vi ta det sen? Nej svarar jag, vi måste ta det nu.

Jag och läkaren går ut genom dörren där jag berättar att vi ej brukar lägga bedövning i fingertoppen på denna akutmottagning utan läkarna här lägger en så kallad blockad som bedövar hela fingret, då det är mindre smärtsamt.

Läkaren lyssnar på mig efter några få diskussioner och vi går tillsammans in igen.

Reflekterar sedan med mig själv och tänker på CRM utbildningen jag gick för ett tag sedan. Det jag gjorde nu hade jag nog aldrig vågat göra tidigare. Jag tror inte ens att jag tänkt tanken innan kursen.

//Stolt undersköterska?